Hoe kunnen we helpen?
< Terug
U bent hier:
Afdrukken

Afschot

Hoe zet je een laser in afschot?

Een helling aanleggen met behulp van een bouwlaser

Wat is afschot?

Voor we gaan uitleggen hoe je een bouwlaser in afschot zet, is het goed om te weten wat een afschot eigenlijk precies is. Of het nou gaat om bestrating, riolering, een plat dak of douchevloer, er is een afloop nodig zodat het water niet blijft liggen. Een afschot is dus eigenlijk een soort helling om vloeistof weg te laten lopen. Deze helling kun je makkelijk uitzetten met een bouwlaser of afschotlaser.

Afschot van 1%

Bouwlaser of afschotlaser

Om een afschot uit te zetten, kun je een bouwlaser of afschotlaser gebruiken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Veel bouwlasers hebben een afschotfunctie waarmee de laser handmatig in afschot kan worden gezet. In de normale stand, stelt de laser zichzelf waterpas. Ook wel nivelleren genoemd. Om de bouwlaser in afschot te zetten, moet je deze zelfnivelleerfunctie uitschakelen. Zo kun je de laserstraal in elke gewenste hoek projecteren. Het nadeel is daarbij wel dat hij niet automatisch waterpas stelt en er dus risico op afwijking is. Er moet daarom goed worden nagemeten. Het gebruiken van een bouwlaser met afschotfunctie is voldoende wanneer je niet vaak een afschot nodig hebt of deze niet heel precies hoeft te zijn.
Een afschotlaser is speciaal ontworpen om een helling te kunnen aanleggen. Je kunt bij dit type laser gemakkelijk digitaal op het display of de afstandsbediening het gewenste afschotpercentage invoeren, zonder de zelfnivelleerfunctie uit te schakelen. Zo zet je de afschotlaser makkelijk en heel precies in afschot.

Handmatig of manueel afschot

Zoals besproken, zijn er afschotlasers en lasers met een afschotfunctie. Omdat een bouwlaser met afschotfunctie niet gemaakt is voor het plaatsen in afschot, kun je een afschot handmatig of manueel in te stellen. Het systeem dat er in deze laser voor zorgt dat hij zichzelf waterpas stelt – ook wel nivelleren genoemd – kan dan ontgrendeld worden. Dit noemen we de manuele stand. In deze stand kan er een aflopende lijn geprojecteerd worden. Bij een handmatig afschot moet de laser gekanteld worden. Omdat de laser zichzelf niet meer waterpas stelt, moeten de assen goed worden nagemeten.
Wanneer een laser de mogelijkheid heeft voor een manueel afschot, kan het afschot met behulp van servomotoren worden gezet. Het afschot wordt dan ingesteld met een afstandsbediening en de laser hoeft niet te worden gekanteld. Ook bij een manueel afschot is er risico op afwijking en moeten de assen goed worden nagemeten.

Digitaal afschot

Een afschotlaser kan digitaal in afschot gezet worden. Op de laser of afstandsbediening zit een LCD-scherm waarop het aantal graden of procenten van de gewenste helling kan worden ingesteld. Hierdoor zijn bouwlasers met een digitaal afschot makkelijk en nauwkeurig in afschot te zetten.

Dubbel afschotlaser

Er zijn ook afschotlasers met de mogelijkheid om beide assen in afschot te zetten. Oftewel, dubbel afschotlasers. Een dubbele afschot wordt gebruikt om de afloop van vloeistoffen – zoals regenwater – goed te verdelen. Denk hierbij aan een plat dak, bestrating of riolering. Zowel de x-as als y-as kunnen in een helling worden gezet om zo de afvoer van water goed te kunnen sturen.

Het verschil tussen een enkel (1 pijl) afschot en een dubbel (2 pijlen) afschot.

Automatisch afschot instellen met de auto-alignment functie

De meest snelle, makkelijke en nauwkeurige manier om een laser in afschot te zetten is met een automatisch afschot. Een afschotlaser met automatisch afschot is met één druk op de knop in te stellen. Plaats de ontvanger op de gewenste hoogte en de afschotlaser zal deze zelf opzoeken.

In deze video laten we zien hoe de auto-alignmentfunctie van de Levelfix 860HVS bouwlaser werkt.

Benieuwd naar de verdere functies van de Levelfix 860HVS of één van onze andere modellen?
Vraag dan nu onze gratis brochure aan.

Welke laser kopen

Inhoudsopgave
Scroll naar boven