Hoe kunnen we helpen?
< Terug
U bent hier:
Afdrukken

Cone-techniek

Hoe werkt een lijnlaser met cone-techniek?

Een lijnlaser met een 360 graden laserlijn

Hoe de laserlijn van een laser geprojecteerd wordt, hangt af van de techniek die gebruikt wordt. In de laser zit een diode, die de bron van de laserstraal vormt. Deze laserstraal wordt via een prisma geprojecteerd als een rechte lijn.

Cilinder-vorm of cone-vorm?

Hoe het licht precies geprojecteerd wordt, hangt af van de vorm van het prisma. Bij lijnlasers heeft het prisma de vorm van een cilinder of cone (kegel).

Wanneer het licht door een cilinder wordt geleid, vormt dit een lijn tot maximaal 180 graden. Een cone zorgt voor een laserlijn van 360 graden. Dit betekent dus meer bereik met maar één diode. En doordat de lijn helemaal rondom zichtbaar is, maakt dat veel werkzaamheden een stuk makkelijker. Voor het projecteren van een 360 graden lijn zijn er bij een laser met een cilinder prisma minimaal twee diodes en twee prisma’s nodig, terwijl dit bij een cone prisma maar een diode en een cone is. Hierdoor is een lijnlaser met een straal van 360 graden met cone-techniek goedkoper te produceren, dan met cilinder techniek.

Heeft een cone-vorm dan alleen maar voordelen?

Hoewel de cone-vorm veel voordelen heeft ten opzichte van de cilinder-vorm, is er toch een punt waarop hij wat minder presteert. Doordat een diodestraal nooit 100 procent rond is, heeft dit invloed op de zichtbaarheid van de lijn. Deze zal niet helemaal rondom op elk punt even goed zichtbaar zijn. De zichtbaarheid is alsnog ruim voldoende om goed mee te kunnen werken. Zeker omdat we bij cone techniek diodes gebruiken met een hoger vermogen. Dit is mogelijk omdat we minder diodes nodig hebben en daardoor het totale energieverbruik lager is.  Heb je op een bepaalde positie soms toch meer zicht nodig? Dan kan de laser simpelweg gedraaid worden. Met de LEVELFIX SmartBase voet is dit gedaan in een handomdraai.

De LEVELFIX CCL260G met SmartBase

Handige SmartBase voet voor je 3D multilijnlaser

De LEVELFIX SmartBase is een handige positioneringsvoet met een uniek draaimechanisme. Dit mechanisme zorgt ervoor dat het referentiepunt op dezelfde plek blijft bij het positioneren.

Wil je meer weten over de LEVELFIX lasers en specificaties? Vraag dan gratis onze brochure aan voor een handig overzicht.

Welke laser kopen

Inhoudsopgave
Scroll naar boven