Hoe kunnen we helpen?
< Terug
U bent hier:
Afdrukken

Nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid van een laser

De nauwkeurigheid van een laser geeft aan wat de maximale afwijking op 10 meter mag zijn. Dit wordt uitgedrukt in millimeters. De nauwkeurigheid wordt bepaald door de techniek en kwaliteit van de onderdelen in de laser. Hoe beter de kwaliteit hoe nauwkeuriger de laser.

Waterpas

Hoe nauwkeurig de laser moet zijn, hangt ook af van de afstand waarop je met de laser werkt en de werkzaamheden waarvoor je hem gebruikt. Gebruik je de laser op langere afstanden? Dan is het belangrijker om een hoge nauwkeurigheid te hebben dan bij gebruik op kortere afstand. De aangegeven nauwkeurigheid is de afwijking per 10 meter, dus zal groter worden bij een grotere afstand. Lasers die gemaakt zijn voor gebruik op kortere afstanden, hebben vaak ook een andere techniek om ze waterpas te stellen dan lasers die gebouwd zijn voor gebruik op lange afstanden. Er zijn twee manieren om ervoor te zorgen dat een laser waterpas gesteld wordt; met een pendule of servomotoren.

Waterpas door middel van een pendule

Sommige lasers hebben een pendule die ervoor zorgt dat de laser zich waterpas stelt. Dit systeem zie je vooral bij lijnlasers. De pendule hangt vrij in de laser en kan zich door assen en lagers vrij bewegen. Eigenlijk kun je dit mechanisme vergelijken met het ouderwetse lood aan een touw. De nauwkeurigheid van een laser met pendelsysteem is ongeveer 2 á 3 mm op 10 meter en daarom vooral geschikt voor lasers waarmee je op kortere afstanden – tot 50 meter – werkt, zoals lijnlasers.

Waterpas door middel van servomotoren

De meeste lasers stellen zich waterpas met behulp van servomotoren. In deze bouwlasers zijn digitale waterpassen – libellen – ingebouwd die de servomotoren aangeven of de laser bijgesteld moet worden. In tegenstelling tot een pendule, zit dit mechanisme vast. Het voordeel van nivelleren door middel van servomotoren is dat de laser zo heel nauwkeurig waterpas gesteld kan worden. De nauwkeurigheid van dit systeem is ongeveer 0,5 mm op 10 meter en daardoor geschikt voor werken op grotere afstanden. Roterende lasers stellen zich daarom altijd waterpas met behulp van servomotoren.

Nauwkeurigheid in arc seconden

De nauwkeurigheid van een laser wordt soms uitgedrukt in arc seconden. Dat is geen eenheid die wij veel gebruiken. Daarom hebben we hieronder de meest voorkomende waardes omgerekend naar millimeter op 10 meter.

Nauwkeurigheid laser controleren

Een laser is een heel precies instrument. Wanneer hij teveel afwijkt, kunnen er vervelende meetfouten ontstaan. Daarom is het belangrijk om de laser te controleren op nauwkeurigheid voor je ermee gaat werken. In de gebruiksaanwijzing van de Levelfix instrumenten staat hoe je dit kunt doen. Daarnaast kun je in ons artikel over zelf de nauwkeurigheid van je laser controleren lezen hoe dit te doen.

Laser laten controleren en kalibreren

Het is goed om zelf de nauwkeurigheid van je laser steeds te controleren. Daarnaast adviseren wij om je laser jaarlijks te laten controleren en kalibreren door een gespecialiseerd service center. Neem hiervoor contact op met de LEVELFIX dealer. Zij zullen ervoor zorgen dat jouw laser bij ons  service center terecht komt en gecontroleerd en gekalibreerd wordt.

Wil je meer weten over de LEVELFIX lasers en specificaties? Vraag dan gratis onze brochure aan voor een handig overzicht.

Welke laser kopen

Inhoudsopgave
Scroll naar boven