Hoe kunnen we helpen?
< Terug
U bent hier:
Afdrukken

Reflectie

Afwijking op een bouwlaser door reflectie

Wanneer je met een bouwlaser werkt, kan het gebeuren dat je opeens een dubbele lijn of afwijking hebt. De kans is groot dat je eerste gedachte is dat er iets mis is met de laser. Dit hoeft gelukkig niet zo te zijn. Het kan namelijk ook zijn dat de laserlijn weerkaatst in een raam of ander spiegelend oppervlak. Er ontstaat dan een soort ‘spooklijn’. Door deze reflectie kan de lijn afgebogen worden en zorgen voor een foute meting. Het is daarom goed om hier altijd rekening mee te houden.

Reflectie in raam

Hoe herken je reflectie van een laserlijn?

Reflectie van een laserlijn is lastig te herkennen. Toch zijn er diverse symptomen die je kunnen helpen bij het herkennen van reflectie.

Grote afwijkingen.

heb je last van afwijkingen in centimeters? Dan heb je waarschijnlijk last van reflectie. Echter kan je ook vergeten zijn de SmartLock van de transport stand te halen.

Dubbele lijnen.

Heb je last van dubbele lijnen of een scheve lijn die je terugziet op je oppervlak of ontvanger? Ook dan heb je te maken met reflectie.

Glanzende, reflecterende of glimmende materialen in de buurt?

Vooral met de groene HighPower lijnen van tegenwoordig hebben we meer last van reflectie. De meest uitlopende materialen kunnen reflectie veroorzaken. Let daarom goed op de materialen in de omgeving zoals: tegels, glas, aluminium, folie, staal, etc.

Voorbeeld van reflectie door werken bij een raam.

Wat kun je doen tegen reflectie van een laserlijn?

Wanneer je op een locatie gaat werken met een bouwlaser, kijk dan goed of er oppervlakten zijn die kunnen zorgen voor reflectie van de laserstraal. Wanneer dit het geval is, kun je dat oplossen door dit oppervlak simpelweg af te dekken. Plaats bijvoorbeeld karton of doek voor de ramen. Zo voorkom je meetfouten door de weerkaatsing van de laserlijn in het glas.

Bouwlaser met vensteruitschakeling

Werk je vaak in een omgeving met ruiten of andere reflecterende oppervlakten? Dan is het de overweging waard om een laser met vensteruitschakeling – ook wel maskermodus of zijde uitschakeling genoemd – te kopen. Deze functie is speciaal ontwikkeld om meetfouten door reflectie te voorkomen. Je kunt hiermee bepaalde zijdes ‘blinderen’, oftewel uitschakelen. Schakel de zijde uit waar weerspiegeling veroorzaakt kan worden om meetfouten te voorkomen. Deze functie is ook handig om eventuele overlast door de laserstraal te voorkomen. Je kunt de lijn alleen projecteren waar dat nodig is en overige zijdes uitschakelen.

Wil je meer weten over de LEVELFIX lasers en specificaties? Vraag dan gratis onze brochure aan voor een handig overzicht.

Welke laser kopen

Inhoudsopgave
Scroll naar boven