Hoe kunnen we helpen?
< Terug
U bent hier:
Afdrukken

Bereik

Wat is het bereik van een laser?

In de specificaties van een bouwlaser staat altijd het bereik aangegeven. Maar wat betekent dat eigenlijk precies? Er zijn verschillende soorten bereik. Hoe dat precies in elkaar zit, leggen we je graag uit.

Zichtbaar bereik

Het zichtbaar bereik geldt eigenlijk voor gebruik binnen. Bij veel daglicht is de laserlijn namelijk niet zichtbaar, waardoor je buiten in principe altijd met een ontvanger werkt. Zichtbaar bereik gaat over tot welke afstand je de laserlijnen kunt zien en de laser dus kunt gebruiken zonder hulp van een ontvanger. Dit bereik hangt af van de hoeveelheid daglicht en de diode in de laser. Hoe meer daglicht hoe minder goed de laserlijn zichtbaar is. Daarnaast zijn er verschillende diodes. Zo is een groene diode – oftewel groene laserlijn – voor ons beter zichtbaar dan een rode. Met deze laser heb je dus meer bereik. Daarnaast zijn er High Power diodes, die nog feller zijn dan de standaard diodes in een laser. Dit zijn dus factoren om rekening mee te houden bij het zichtbare bereik dat je van een laser mag verwachten.

Zichtbaar bereik vergroten

Het is mogelijk om het zichtbare bereik te vergroten. Dit kan met een speciale laserbril of met een doelplaat. De bril filtert de omgevingskleuren, behalve de laserlijn. Hierdoor is deze beter zichtbaar. Daarnaast kun je de laser richten op een reflecterende doelplaat. Hierop is de lijn ook beter zichtbaar. Er zijn rode en groene laserbrillen en doelplaten, passend bij de laser die je gebruikt.

Bereik met ontvanger

Is het zichtbare bereik onvoldoende of werk je buiten? Dan maak je meestal gebruik van een ontvanger. Het aantal meter bereik is dan de afstand van de laser tot aan de ontvanger. Met een ontvanger kun je het bereik van een lijnlaser vaak verdubbelen. Bij een roterende laser gebruik je in de meeste situaties een ontvanger. Dit bereik is een stuk groter dan dat van een lijnlaser. Ook bij gebruik van een ontvanger heeft de hoeveelheid daglicht invloed. Het bereik kan tot wel 20% minder worden bij veel daglicht.

Werkbereik

Bij een roterende laser spreken we ook van werkbereik. Dit is de afstand tot de bouwlaser (straal) maal twee, dus de diameter. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de bouwlaser in het midden is opgesteld en de laserlijn dus er dus in een cirkel omheen geprojecteerd wordt. Zo heb je aan alle kanten hetzelfde bereik en van de ene kant tot de andere kant van de laser dus het dubbele bereik, oftewel de diameter van de cirkel.

Voorbeeld werkbereik van een roterende laser
Wil je meer weten over de LEVELFIX lasers en specificaties? Vraag dan gratis onze brochure aan voor een handig overzicht.

Welke laser kopen

Inhoudsopgave
Scroll naar boven