Hoe kunnen we helpen?
< Terug
U bent hier:
Afdrukken

Rode of groene laser

Een laser met een rode of groene laserstraal, wat is het verschil?

Wanneer je een bouwlaser wil kopen en je gaat verdiepen in de verschillende soorten lasers, zie je dat er bouwlasers zijn met een groene of rode laserlijn. Wat is het verschil en welke moet jij kiezen? Dat leggen we je graag uit, zodat jij de beste keuze maakt voor jouw projecten!

Rode of groene laser

Het grote verschil tussen een rode en groene laserstraal zit hem in de zichtbaarheid. Groen is voor het menselijk oog namelijk vier tot zes keer beter zichtbaar dan rood. Hierdoor heb je met een groene laserlijn ook meer (zichtbaar) bereik.

Is een groene laserlijn dan altijd beter?

Groen is dus beter zichtbaar, maar waarom zijn er dan ook lasers met een rode lijn? Een laser met groene lijn is duurder omdat hiervoor meer KTP-kristallen nodig zijn. Wanneer je de laser niet vaak gebruikt en alleen op korte afstand, is rood voldoende. Je kunt dan kosten besparen. Maar denk wel goed na voor je deze keuze maakt. Een bouwlaser kan namelijk wel tientallen jaren meegaan. Verwacht je de laser in de toekomst vaker te gebruiken? Of heb je misschien meer bereik nodig? Dan is het zeker de investering waard om toch voor de groene laserlijn te kiezen.

De keuze voor een rode of groene laser hangt niet alleen af van het bereik. Om te bepalen of jij het beste voor een rode of groene laserstraal kunt gaan, zijn de twee belangrijkste vragen:

  • Voor welke werkzaamheden gebruik je de bouwlaser?
  • Onder wat voor omstandigheden gebruik je de bouwlaser?

Voor welke werkzaamheden gebruik je de bouwlaser?

Wil je een laser kopen, doe dan eerst altijd goed onderzoek naar welke bouwlaser voor jou het beste is. Zo zijn er verschillende types, zoals een kruislijnlaser, multilijnlaser of roterende laser. Maar ook worden deze gemaakt met een rode of groene laserstraal. In ons stappenplan voor het kopen van een laser, helpen we je bij het maken van de beste keuze. In deze blog gaan we nog wat dieper in op de keuze voor een groene of rode laser. Hiervoor is het belangrijk om te kijken naar de klussen waarvoor je de laser gaat gebruiken.

Meer mogelijkheden met een groene laserstraal

Verwacht je jouw laser dagelijks te gebruiken? Dan adviseren wij je om te kiezen voor een bouwlaser met groene laserstraal. Omdat de laserstraal beter zichtbaar is, werkt het prettiger en ook geeft dit je meer bereik. En met meer bereik heb je ook meer mogelijkheden om je laser te gebruiken.

Een rode laser voor gebruik af en toe

Is een bouwlaser een handig meetinstrument wat je alleen af en toe gebruikt? Misschien gebruik je hem als doe-het-zelver of heb je niet vaak een laser nodig voor jouw klussen. Dan kun je met een goedkopere, rode laser prima uit de voeten.

Onder wat voor omstandigheden gebruik je de bouwlaser?

Toch is de keuze tussen rood en groen hiermee nog niet gemaakt. Daglicht heeft namelijk ook een grote invloed op de zichtbaarheid van de laserlijn. Werk je binnen met veel of helder omgevingslicht?
Dan zal de groene laserlijn beter zichtbaar zijn. Maar wanneer je buiten werkt, is er te veel daglicht om de laserstraal te kunnen zien. In deze omstandigheden werk je bijna altijd met een ontvanger en heeft een groene laserstraal ook geen meerwaarde. Voor klussen buiten, kies je dus voor rood.

Conclusie

Een laser met een rode laserlijn is dus geschikt voor iemand die de laser alleen soms thuis gebruikt of voor klussen buiten. Omdat je de laserlijn buiten niet kunt zien, gebruik je hier de bouwlaser altijd in combinatie met een ontvanger. Binnen kun je daarentegen alle kanten op met een groene laser. Doordat de groene laserstraal vier tot zes keer beter zichtbaar is, ben je minder afhankelijk van de hoeveelheid licht en heb je meer bereik. Hoewel deze groene lasers iets duurder zijn dan de rode, is het de investering zeker waard.

Heb je meer hulp nodig bij het kiezen van de beste laser voor jouw klussen? Of ben je benieuwd naar alle types Levelfix bouwlasers? Vraag dan gratis onze brochure aan.

Welke laser kopen

Inhoudsopgave
Scroll naar boven