Hoe kunnen we helpen?
< Terug
U bent hier:
Afdrukken

Zelfnivellerend

Wat betekent het als een laser zelfnivellerend is?

De meeste lasers zijn tegenwoordig zelfnivellerend. Zelfnivellerend is geen woord wat we dagelijks gebruiken, maar ‘nivelleren’ betekent eigenlijk gewoon ‘waterpas stellen’. Een zelfnivellerende laser stelt zichzelf dus waterpas. Hoe hij dit doet, vertellen we je in dit artikel.

Zelfnivelleren door middel van een pendel

Sommige lasers hebben een pendule die ervoor zorgt dat de laser zich waterpas stelt. Dit systeem zie je vooral bij lijnlasers. De pendule hangt vrij in de laser en kan zich door assen en lagers vrij bewegen. Eigenlijk kun je dit mechanisme vergelijken met het ouderwetse lood aan een touw. De nauwkeurigheid van een laser met pendelsysteem is ongeveer 2 á 3 mm op 10 meter en daarom vooral geschikt voor lasers waarmee je op kortere afstanden – tot 50 meter – werkt, zoals lijnlasers.

Zelfnivelleren door middel van servomotoren

De meeste lasers stellen zich waterpas met behulp van servomotoren. In deze bouwlasers zijn digitale waterpassen – libellen – ingebouwd die de servomotoren aangeven of de laser bijgesteld moet worden. In tegenstelling tot een pendule, zit dit mechanisme vast. Het voordeel van nivelleren door middel van servomotoren is dat de laser zo heel nauwkeurig waterpas gesteld kan worden. De nauwkeurigheid van dit systeem is ongeveer 0,5 mm op 100 meter en daardoor geschikt voor werken op grotere afstanden. Een bouwlaser zal zich daarom altijd waterpas stellen door middel van servomotoren.

Wil je meer weten over de LEVELFIX lasers en specificaties? Vraag dan gratis onze brochure aan voor een handig overzicht.

Welke laser kopen

Inhoudsopgave
Scroll naar boven