Hoe kunnen we helpen?
< Terug
U bent hier:
Afdrukken

Nivelleerbereik

Wat is het nivelleerbereik van een laser?

Nivelleren is een mooi woord voor waterpas stellen. Veel lasers zijn zelfnivellerend, wat dus betekent dat ze zichzelf waterpas stellen. Belangrijk daarbij is wel dat je de laser eerst zelf al een beetje waterpas probeert op te stellen. Dan kan op een statief, in een houder of op een vlakke ondergrond. De mogelijkheid voor een laser om zichzelf te kunnen nivelleren heeft namelijk grenzen. Staat de laser te scheef, dan is het voor de laser niet mogelijk om zichzelf nog waterpas te kunnen stellen. Deze grens heet het nivelleerbereik van de laser en wordt uitgedrukt in graden.

Hoe werkt het nivelleerbereik bij een laser?

Het nivelleerbereik van een laser heeft te maken met de hoeveelheid ruimte er in de laser is voor het mechanisme – de pendule of servomotoren – om afwijking te kunnen corrigeren. Als de laser te scheef opgesteld is, kan het mechanisme niet meer waterpas stellen. De meeste lasers hebben een nivelleerbereik van ongeveer 5 graden. Is er meer dan 5 graden afwijking? Dan zal de laser door middel van een knipperende lijn of geluidssignaal aangeven dat hij zichzelf niet meer waterpas kan stellen. De bouwlaser moet dan eerst beter opgesteld worden, voor je verder kunt werken. Zo worden vervelende meetfouten voorkomen.

Wil je meer weten over de LEVELFIX lasers en specificaties? Vraag dan gratis onze brochure aan voor een handig overzicht.

Welke laser kopen

Inhoudsopgave
Scroll naar boven